Allmänt om mode

 

Mode är något som har funnits i alla tider. När vi gick från jägarstenålder till bondestenålder blev vi bosatta på ett och samma ställe året runt, vilket ledde till möjligheten att äga saker. Och med den fantastiska möjligheten kom även ett statustänk: Ju fler saker, ju rikare. Som en följd av det så småningom även viljan att se rik och mäktig ut. Mode behöver ju inte nödvändigtvis handla om kläder utan kan även handla om vapen eller maträtter. Det finns helt enkelt överallt.

Idag, cirka 10 000 år efter att vi blev bofasta är vi mer styrda av modet och trender än någonsin. Vi kan gå mycket långt för att passa in i en grupp, men också för att sticka ut. 2000-talet kan till synes handla mycket om att passa in och samtidigt vara unik, att hitta en balans mellan dessa. Vi söker efter kläder som får oss att sticka ut utan att vi blir för konstiga. Vi vill gärna framstå som modiga, men samtidigt smakfulla. Att vi ständigt har tillgång till internet genom våra mobiltelefoner och kan gå in på sociala medier gör inte behovet av att synas mindre – snarare tvärtom. Idag kan vi synas hela tiden om vi så vill. En ny trend som börjar synas mer och mer på sociala medier är till exempel live-sändningar. Det innebär att du kan filma dig själv och andra kan titta på dig i realtid.

Avsaknaden av privatliv och vardagens ständiga möjlighet att hela tiden hävda sig och synas har lett till att vi har mindre tid än någonsin för oss själva. Och så mycket tid till att imponera på andra, något vi kanske inte reflekterar ofta över.

Idag finns även en lång rad av modebloggare. Ofta är det unga kvinnor, och ofta blir de på olika sätt sponsrade av kosmetikaföretag eller klädsföretag för att göra reklam för företagets produkter. Det kan leda till att bloggaren (eller vloggaren om inläggen görs i videoformat) ger en felaktig bild av modeprodukten för att själv tjäna på det, samtidigt som företaget tjänar på att bloggaren inspirerar andra till att köpa produkten. Men detta gäller då inte alla modebloggare, utan det finns bloggare som har ett genuint intresse för mode och då kan det vara en effektiv källa för inspiration för andra modeintresserade.

Så mode har både sina fördelar och nackdelar. Mode kan innebära gemenskap, självförtroende och vara en givande hobby. Men vi är idag också medvetna om hur många psykiska sjukdomar modevärlden kan ge upphov till, hur osäkra människor pressas till att köpa kläder och saker de egentligen inte har råd med och situationen blir en ond spiral. Precis som med mycket annat så finns det två sidor att ta i beaktande innan man varken säger bu eller bä.