Marint mode

Den marina trenden verkar hålla i sig år efter år och även denna sommar är det troligt att vi kommer se många personer med marininspirerad klädsel. Det är även mycket populärt att inreda sitt hem i en marin stil, inte minst om man har turen att ha ett hem som ligger nära kusten. Det marina modet förknippas främst med sommaren och sköna varma dagar. Vad innebär då marint mode och vad kan man egentligen välja för plagg för att själv lyckas med denna stil? Läs vidare för att få del av lite användbara tips om nyckelplagg, styling och accessoarer som ser till att stilen sitter.

Förmedla en känsla av hav

Det första man ska tänka på om man vill skapa sig en marin stil är känslan som man vill förmedla. Tänk salt hav, somriga och luftiga dagar, havsbris, solsken och naturen. Det är väldigt vanligt att se marina kläder med olika ränder. Färgerna brukar gå i olika nyanser av blått, där självklart marinblått är det vanligaste, samt vitt, grått och naturfärgat. Materialen ska gärna vara så naturliga som möjligt för att skapa en jord- och havsnära känsla. Välj även gärna lite grövre material. Bomull, linne, hampa och ull är exempel på material som passar utmärkt för den marina stilen. Hitta gärna inspiration från andra människor. Du kan till exempel titta på Seglare på TV, se på olika lookbooks, besöka bloggar där stilen finns representerad eller helt enkelt kolla igenom modebutikernas sortiment.

Rätt smycken och skor

När det kommer till skor och accessoarer är det ganska enkelt att hitta precis rätt. Skor som brukar förknippas med den marina stilen är sandaler, seglarskor eller gummistövlar. Seglarskor finns i många olika färger, men generellt är stilen densamma oberoende av vilken tillverkare som har gjort dem. Det är låga skinnskor med en sula som har ett bra grepp. Ibland finns de även tillverkade i kanvas snarare än skinn. En scarf i en marin nyans kan vara helt rätt, både för män och kvinnor. Även smycken, till exempel armband med marina symboler, såsom ankare, repknutar eller kompasser är mycket populära och passar perfekt till stilen. Det finns många olika märken som tillverkar marina kläder. Sail Racing barn har snygga kläder för både hav och land, medan den svenska smyckestillverkaren Tom Hope skapar jättefina marint inspirerade smycken.