Milano – modets Mecka

För modeälskaren finns det inget bättre resmål än Milano, som på många sätt kan sägas vara modes Mecka. Här hittar man nämligen högkvarteren för många av världens största modehus, som Versace, Prada, Dolce & Gabbana och Armani. Som om inte det vore tillräcklig anledning att åka hit om man är en fashionista, hålls i Milano dessutom Milan Fashion Week två gånger om året. Om man vill uppleva hur Milano förändras i samband med modeveckan ska man åka dit runt februari/mars, då höst- och vinterkollektionerna visas upp, eller september/oktober, då vår- och sommarkollektionerna visas upp. Milan Fashion Week är den del av de så kallade ”Big Four”, tillsammans med Paris Fashion Week, New York Fashion Week och London Fashion Week. Om du är en modeälskare och drömmer om att resa till Milano under modeveckan, men inte har råd, kanske du har funderat på att låna pengar för resan, till exempel genom ett Ica-banken-lån. Tänk bara på att det kan vara bra att först jämföra deras villkor med andra bankers lånevillkor, för att försäkra dig om att du får så bra förutsättningar som möjligt när du lånar pengar. Då kommer du att kunna njuta mer av resan.

Självklart finns det dock mycket att se och upptäcka i Milano även om man inte är särskilt modeintresserad – Milano är ju Italiens näst största stad, och kan erbjuda sina besökare allt det bästa av den italienska kulturen.

I Milano finns till exempel en av de främsta operascenerna i världen, Teatro alla Scala, som i folkmun oftast bara kallas La Scala. Byggnaden stod klar år 1778, och sedan dess har många ikoniska operor haft världspremiär på dess scen, till exempel La Gioconda, Otello, Madama Butterfly och Turandot. Operan är med andra ord ett måste för den kulturintresserade, och om man vill se en föreställning där ska man åka till Milano efter den 7 december, så säsongen traditionellt börjar.

Ett annat klassiskt besöksmål i staden är Duomo di Milano, den enorma gotiska katedralen som står i stadens centrum. Katedralen är säte för den Romersk-katolska kyrkans ärkebiskop i Milano, och passande är väl det, då kyrkan är den näst största katedralen i världen med sina 157 meter i längd. Den enda katedralen som överträffar Duomo är katedralen i Sevilla.

Självklart finns också en mängd konstmuseer i staden, varav det kanske allra viktigaste är Pinacoteca di Brera. Här kan man beskåda en av de främsta samlingarna av italiensk konst, liksom de vackra lokalerna i Palazzo Brera, där museet har sitt hem.

Ett måste när man befinner sig i Italien är också att prova den lokala maten, och Milano har mycket att erbjuda sina besökare i den vägen. Typiskt för det nordligare italienska köket är att man använder mer ris än pasta, mer smör än olja, och att man inte använder sig av tomat eller fisk. En klassisk rätt från just Milano-regionen är risotto alla milanese, som är en risotto med saffran och benmärg. Om man vill uppleva hela Italien, och inte bara pizza, pasta och gelato, är rätten ett måste.