Mode

Vad är mode?

Mode är ett ord som används som benämning på det mesta förenligt med tidens rytm och smak, alltså det som är modernt. Det kan vara allt från kläder, arkitektur, målarkonst till musik. Det finns öven mode och trender inom när det gäller elektronik och dess tillbehör, som bl.a. hittas på Nordicbox.se. Man kan säga att det är själva designern som är konstnären och konsumenten är den som visar upp sin personliga stil genom att bära eller köpa varan ifråga. Trender kan man hitta inom alla ämnen, till och med inom politik eller ekonomi.

Historia

Klädmodet har under flera årtusenden varit ett sätt för människor att uttrycka olika känslor eller samhörighet med andra. Modet tog sin början i Central- och Sydeuropa på 1500 talet och började växla allt mer under de följande århundradena. Runt år 1800 klädde sig alla i Västeuropa på samma sätt. Modet för kvinnorna på 1830-talet var de vida kjolarna som kallades krinolin som ursprungligen är benämning på underkjol som styvas med tagel. Redan på 1870-talet hade modet blivit betydligt slankare. Det första världskriget kom att påverka modet på ett genomgripande sätt. Till exempel genom kragar på kläderna.

1900-talets mode karaktäriserades av låg midja och raka linjer. Idealet då var en slank och pojkaktig figur.

Återkommande trender

1970-tals modet kännetecknas av de utsvängda byxorna. Det som däremot är utmärkande är att trender kommer tillbaka. Idag är det till exempel åter populärt med utsvängda byxor. Hur en person klär sig kan återspegla dennes personlighet eller särskilda preferenser. Även 80-tals modet är något som vi har sett komma tillbaka om och om igen. Det är extremt färgglatt och neonfärgerna var en självklarhet. Det här var en tid där ingen var rädd för att synas och 80-talet var långt ifrån diskret. Människorna älskade att matcha olika plagg och framför allt alla dessa färger. Kombinationen tubsockor och pumps minns vi nog alla, eller varför inte jeansjackorna fyllda med pins och en hängande rävsvans. Sminket förändrades också en hel del, nu var det slut på naturliga läppar. Kvinnor gjorde läpparna vita och till detta blå mascara och en färgstark ögonskugga. Vi kommer nog alltid minnas frisyrerna från denna tid. Var det något alla ägde så var det hårspray. Det skulle vara stort eller ännu större, pudelpermanenten och tuperat var väldigt populärt.

Modedesigners

Det finns hundratals modehus världen över men några står ut bland konkurrenenterna. Det finns vissa namn som inte går att undvika att känna till, oavsett om man är intresserad av mode eller inte. Se några av dem här https. Dessa modedesigners har blivit så ikoniska inom modevärlden att vi alltid kommer minnas dem. Antingen via deras kläder, smycken eller reklam i tidningarna.

Modeshow

Modeshow är ett event anordnat av modedesignerna själva för att visa upp sina kommande kollektioner av kläder och/eller smycken under modeveckan. Modeshowerna debuterar varje säsong, särskilt vår/sommar och höst/vinter säsonger. De två mest inflytelserika modeveckorna är Paris Fashion Week, en typisk mode show där modellerna går på catwalken dressade i kläder skapade av designerna.