Hans kläder är populära i Japan.

Jean Paul Gaultier

Vad vet du om denna ikoniska modeskapare? Vad många kanske inte vet och inte tror är att han har faktiskt aldrig gått någon formell utbildning för modeskapare. Vad som startade hans karriär var att han skickade ut flera olika skisser till dåtida kända modeskapare. Detta ledde till att han fick jobb som en assistent åt en modeskapare. Därifrån tog hans karriär fart sakta men säkert. Sedan 1976 har han skapat sin egen kollektion under sitt namn och med det blev han ett namn inom den franska modescenen och därefter internationellt. Kritiker säger att hans stora genombrott internationellt skedde 1981 när han lanserade haute coutoure som är både formellt och lekfullt inspirerat av streetwear. Han var också den modeskapare som introducerade kjol för män. Han har också skapat flera parfymer som idag anses vara ikoniska. Många män känner nog igen hans blåa parfymflaska som är formad som en manlig torso som har blivit en stående favorit bland många.

Ständigt aktuell med nya kreationer

Många har svårt med uttalet på vissa märken. Så även med Jean Paul Gaultier. Det är inte så svårt när du läser det såhär: “Zhon-paul go-te-ay”. En av hans mest kända herrparfymer.Så skriver i alla fall Nyheter 24. Du kanske har en annan tanke om hur det ska uttalas? Jean Paul Gaultier har styrt över modehuset Hermes – ett annat modehus som många har svårt att uttala. Rätt uttal är “air-mez” enligt Nyheter 24. Jean Paul Gaultier har gått till att bli en modeskapare som har nått långt med sin design och inte bara inom modekläder. Han har även designat möbler, varit en del av juryn i Cannes filmfestival och skapat ikoniska outfits för stjärnor. Några av dessa har musikstjärnor burit under musikgalor. Jean Paul Gaultier säger att han gärna skapar kreationer åt musikartister eftersom han tycker att de tillåter honom ta hans kreativitet till nya nivåer. Dessutom menar många kritiker att det har fått honom att ständigt vara i rampljuset. Varje år ser han till att minst en av hans kreationer hamnar på Met-galan i New York City.

Gjorde grått hår coolt

En av hans mest ikoniska kreationer är en korsett till Madonnas turné “Blond ambitions”. Det var en beige korsett med en behå som var formad med två trattar vid brösten; den så kallade “cone bra”. De som vill bära sexiga korsetter till halloween brukar ofta bära en liknande kreation som denna. Vad många kanske inte heller vet om Jean Paul Gaultier är att han var den som gjorde grått hår trendigt. Han är nämligen känd för att ha kontroversiella modeller under sina mode-events och 2011 hade alla hans modeller färgat håret i grått. Kort därefter började unga människor färga sitt hår grått och det har stått sig trendigt än idag. Innan var det tabubelagt att ha grått hår i media men därefter var det många kändisar som övergick till att ha sitt gråa naturliga hår. För Jean Paul Gaultier har det länge handlat om att våga utmana det som anses stå utanför normen.